eo_chemfamdesc

* Klik op een van de benamingen voor een omschrijving van de chemische familie:

Monoterpenen vormen de grootste groep. Ze zijn Lipofiel. Vanwege hun kleine formaat moleculen worden ze sneller door de huid opgenomen waar ze de doorbloeding stimuleren. Dit zijn dus de vluchtige oliën. De aangewezen oliën om de lucht te reinigen, sterk antibacterieel en goed in schoonmaakprodukten te gebruiken. Monoterpenen zijn niet duur en ruiken schoon.

Houdbaarheid: 2-3 jaar

De groep Sesquiterpenen is niet makkelijk te generaliseren. Voor het grootste deel zijn ze huidvriendelijk, werken goed tegen ontstekingen en pijn en kunnen ook kalmerend en centerend zijn.

Waarschuwing: Kijk wel uit met Zwarte Peper bij een gevoelige huid en Mirre bij zwangerschap.

Houdbaarheid: 6-8 jaar

Monoterpenolen zijn huidvriendelijk, helpen tegen infecties en versterken het immuunsysteem en de emotionele balans. Ook goed voor infectie door klimop, zonnebrand of huidirritatie.

Waarschuwing: De uitzondering is Pepermunt; de Menthol kan de huid irriteren. Pepermunt ook vermijden bij kinderen onder 5 jaar.

Houdbaarheid: 3-5 jaar

Ook de famile van de Sesquiterpenolen is niet te generaliseren. Ik raad hierbij daarom echt aan naar het individuele GC/MS rapport kijken. Meestal Base notes, werken kalmerend, huidvernieuwend, aardend en ontstekingswerend.

Houdbaarheid: 6-8 jaar of langer

Esters hebben meestal een heerlijk fris of bloemig aroma en werken hoofdzakelijk rustgevend en ontkrampend, dit is de eerste groep waar je aan denkt voor anti-depressieve werking. Ze zijn slaapbevorderend en verzachtend voor het centraal zenuwstelsel.

Waarschuwing: Een uitzondering vormen Esters die methylsalicylaat bevatten, zoals Wintergreen en Berk.

Houdbaarheid: 3-5 jaar

De familie van de Aldehyden heeft essentiële oliën met een heerlijk citroenaroma. Het zijn essentiële oliën tegen schimmels en ze werken krampstillend. Aldehyden zijn puur vaak irriterend voor de huid. Ze zijn verkoelend in warme omstandigheden.

Houdbaarheid: 2 jaar en niet langer. Daarna kun je ze gebruiken voor de schoonmaak, maar niet meer voor de huid.

Fenolen vormen een geweldige familie, maar gebruik ze NOOIT onverdund op de huid. Deze oliën werken sterk tegen infecties en stimuleren het immuunsysteem. Fenolen kennen wel belangrijke aandachtspunten m.b.t. de veiligheid.

Waarschuwing: Fenolen zijn sterk irriterend voor de huid en slijmvliezen; je hoeft maar Kruidnagel of Oregano rond de ogen of de mond te ervaren om dit te begrijpen. Gebruik spaarzaam en voor een korte periode (maximaal 2 weken) om gevoeligheid van de huid te voorkomen.

Houdbaarheid: 3-5 jaar

Essentiële oliën met ketonen zijn geweldig tegen pijn en stimuleren de bloedsomloop.

Waarschuwing: Ook dit is een familie met veiligheidsproblemen, in het bijzonder Kamfer, Spearmint, Thuya.

Houdbaarheid: 3-5 jaar

Oxiden (specifiek 1,8 cineol) zijn sterk werkende luchtwegoliën, helpen pijn verlichten en werken mentaal stimulerend.

Waarschuwing: Sommige oliën die behoren tot deze familie niet gebruiken bij kinderen met astma. Er is ook voorzichtigheid geboden bij sterk astmatische volwassenen. Rosalina is in deze groep aan te raden bij kinderen.

Houdbaarheid: 2-3 jaar

Tot de familie van de Ethers  behoren essentiële oliën die krachtig ontkrampend zijn voor verstrakte spieren. Toch hebben de oliën uit de Esterfamilie de voorkeur in gebruik hiervoor.
Ethers helpen enorm goed bij maagproblemen.

Houdbaarheid: 3-5 jaar.

Dit zijn algemene omschrijvingen van de 10 meest voorkomende chemische families van essentiële oliën. Het is altijd raadzaam om de chemische samenstelling van individuele oliën te raadplegen voordat je ze gebruikt.

TRAININGEN

  • Voor Professionals
  • 30+ Jaar Ervaring
  • Theorie
  • Praktijk

KLANTEN ZEGGEN

"...indrukwekkende kennis van aromatherapie, Bach-bloesem remedies en stenen..." Isabelle, Klaaswaal

DIRECT CONTACT

paula@transform...aromatherapie.nl
06 - 20 538 691 Neem direct contact op