HSP? Wat moet je ermee?

Datum:

HSP? OH NEEEEEE!

Een Modewoord? Een Vooroordeel? Weer een sticker? Er zijn er al zoveel.

HSP

HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon, ofwel hooggevoeligheid. De term HSP wordt ook gebruikt als synoniem voor hooggevoeligheid. Het is eigenlijk heel gewoon; alleen is het lang niet zo benoemd. Het werd altijd weggeduwd.

Als je HSP hebt, dan voel je je soms gewoon anders dan anderen om je heen.
Dit zorgt er vaker voor dat je je terugtrekt in je eigen wereldje van interesses, waar je je heel veilig kunt voelen en tegelijkertijd een expert kunt worden in jouw interesses.

Als je je als HSP-er aanpast aan je omgeving, dan kun je na enige tijd een gevoel van rebellie ervaren: je wilt veranderen, maar weet niet HOE.
Het ontkennen van je hooggevoeligheid is vaak ook de oorzaak van depressie en burn-out verschijnselen.

Herken je hier iets van voor jezelf?

Het vreemde is dat bij veel mensen die hooggevoeligheid willen leren ontwikkelen bij zichzelf, het echt niet voldoende is om eenvoudigweg die oefeningen te doen die voorgeschreven worden. Iedereen heeft immers een eigen soort ontwikkeling en er wordt niet altijd over nagedacht om deze aan te passen aan jouw omstandigheden. Je komt best aardig wat problemen tegen tijdens jouw persoonlijke ontwikkeling.

En trouwens: autorijden heb je toch ook niet geleerd door in de auto te stappen en weg te rijden zonder ergens tegenaan te botsen?

HSP: Wat moet je ermee?

In de eerste plaats zul je jouw eigen soort van hooggevoeligheid moeten leren herkennen en daarmee leren omgaan.
Het is namelijk echt niet zo dat je omdat je hooggevoelig bent, zomaar gelijk helderziende moet worden. Mijn hemel… bewaar me.

Niet zo heel lang geleden kwam iemand bij me die ik al een tijdje behandel. Ik had al uitgelegd wat hooggevoelig zijn, kan betekenen, met name wat betreft het overnemen van het gevoel van een ander die bij je in de buurt is, of waar je zijdelings contact mee hebt, bv door langslopen in de supermarkt of zo. Diezelfde persoon had iets meegemaakt waardoor hij nu wel moest beamen dat dat kon.

Hij maakte het mee op weg naar de supermarkt, waar een klein opstootje was. Er werd een man in bedwang gehouden door een paar politiemensen. Hij wilde het opstootje snel passeren. Toen hij dat deed, kwam er een gevoel over hem heen, waarbij het zweet hem uitbrak. Hij begon te trillen en te beven op manier die hij nog niet had meegemaakt. Toen hij er voorbij was, ging het gevoel weer weg. Hij was stomverbaasd over wat er gebeurd was.

Toch is dit niet zo ongewoon: dit is gewone bewustwording. Het contact dat je krijgt wil je wel aanvaarden wanneer je het gevoel krijgt van verliefd worden, waarom zou je dat dan niet kunnen voelen in een heel andere situatie?

HSP: Wat kun je ermee?

Wanneer je geleerd hebt om te onderscheiden, wat jouw gevoel is en wat niet (dus waar je beïnvloed wordt door je omgeving), dan kun je jouw eigen kwaliteiten leren ontdekken en leren waar jijzelf speciaal in bent. En dus ook waarin jij de ontbrekende schakel kunt zijn waar je jouw kwaliteiten voor in wilt zetten, op wat voor manier dan ook.

HSP

HSP: Wat kun je er Niet mee?

Zodra mensen ontdekken dat ze iets meer weten en bv kunnen pendelen of kaart kunnen lezen of nog veel meer, raken ze vaker een beetje overdonderd door wat misschien mogelijk zou kunnen zijn.

In de tijd dat ik een New Age winkeltje had heb ik heb zelfs meegemaakt dat mensen gingen uitpendelen welke cijfers ze moesten kiezen voor het winnen van de loterij. Het ging zelfs zover dat een persoon het zo nauwkeurig bijhield, dat hij er zeker van was de juiste nummervolgorde te hebben voor een bepaalde loterij.
Wat bleek? Het klopte. Alleen niet voor de datum die hij had aangehouden, want toen was het net niet. Het scheelde maar twee weken.

HSP: Wat wil je er mee?

Je kunt er heel veel mee bereiken, wanneer je wel heel alert blijft of dat wat je doet echt jouw wil is of dat je wilt voldoen aan de wensen van je omgeving die boven jouw kunnen uitgaan. Of dat je de kansen aan wilt grijpen die je geboden worden en de uitdaging wilt aangaan. Het blijft toch altijd jouw beslissing over jouw toekomst.

HSP: Wat doe ik er mee?

Ik kan alleen maar voor mijzelf spreken voor wat betreft mijn ervaring met hooggevoeligheid. Dit is hoe ik me er bewust van werd:
Na mijn opleiding tot schoonheidsspecialiste wilde ik een een eigen winkeltje met behandelruimte beginnen.

Ik was met een gezichtsbehandeling bezig met een heel aardige klant die regelmatig kwam. Iedere keer dat ik haar behandelde, zat ik achter de stoel mijn rug te strekken en te kronkelen van de rugpijn.
En steeds wanneer zij weg was na de behandeling, ging ook mijn rugpijn over.

Terwijl ik dacht dat het mijn rugpijn was en daarvoor al bij de huisarts gevraagd had om een behandeling bij de fysiotherapeut, begon het mij langzamerhand duidelijk te worden, dat dit niet klopte. Want ondanks de behandelingen bleef de rugpijn voortduren.

Hier en daar begon ik voorzichtig vragen te stellen, tot ik het aandurfde aan mijn klant te vragen of zij misschien last had van haar rug. En ja hoor: door een auto-ongeluk was haar rug beschadigd.
Ze had daar nooit iets over verteld en was dus zeer verbaasd dat ik er naar vroeg.

Oplossingen

In die tijd wist ik daar nog niet op te antwoorden, maar het was wel een beginpunt voor mijn verdere zoektocht, waarin ik diverse tijdelijke oplossingen vond om het overnemen van dit soort zaken tegen te gaan.

Die oplossingen vond ik onder meer in verschillende oliën, Bachremedies en edelstenen. Maar zoals ik al vele malen doorgaf. Je kunt je verbergen achter de Chinese muur, maar wanneer er een aardbeving voorbij komt gaat ook die om.

Grofweg vertaald: wanneer jij de macht en kracht hebt om een ander te helpen de pijn te verlichten kun je niets anders doen dan op jouw manier te helpen. En dan verdwijnt jouw pijn ook.

Het grappige is dat er heel veel mensen zijn die dat niet voelen. Kennelijk hoeven die dan ook niet zo ver te gaan; zij hebben weer andere dingen te doen. Ieder zijn of haar vak, nietwaar?

Hulpmiddelen

Ik moet wel toegeven dat er nog steeds een paar hulpmiddelen zijn die voor mij best aardig werken. Zo draag ik bijvoorbeeld een labradoriet (edelsteen) bij me wanneer ik naar de supermarkt ga of ergens waar veel mensen tegelijk zijn.
En wanneer ik naar een beurs ga, zorg ik er altijd voor dat ik mijn speciale beschermingsmengsel van essentiële oliën gebruik en een paar extra krachtstenen draag.

HSP

Ben je hooggevoelig, dan heb je baat bij het dragen van een Labradoriet

Doe ik dat niet, dan red ik het niet zo’n hele dag.

En na een dag achter de computer lig ik ’s nachts met mijn zwarte toermalijnen aan het voeteneind en mijn slaapstenen onder mijn hoofdkussen.

Zo heb ik dus ook mijn hulpmiddeltjes. En ik ben blij dat ik nog regelmatig om hulp mag vragen bij mensen die over bepaalde onderwerpen meer weten dan ik, en dat ik ze ook kan vinden. ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *