Gratis: Vier Recepten met Essentiële Oliën voor Thuisgebruik

Datum:

Het is makkelijk om enthousiast te worden over Essentiële Oliën, als je eenmaal ervaren hebt hoe weldadig, ondersteunend of verlichtend ze kunnen zijn. En als je ergens enthousiast over bent, dan wil je het graag ook zelf kunnen gebruiken.
Om je dat iets makkelijker te maken, heb ik dit blogartikel voor je geschreven. Lees het zorgvuldig, wees voorzichtig, maar experimenteer met plezier en vooral: geniet van het resultaat!

LEZEN VOOR GEBRUIK

Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die het nuttigen van pure alcohol een aangename ervaring vond, terwijl hij wel kan genieten van een wijntje op zijn tijd. Datzelfde geldt voor pure Esentiële Olie. Ik ben zelfs alleen van de geur van Essentiële Oliën wel eens letterlijk dronken geweest.
Aangezien ik iedereen wil behoeden voor een negatieve ervaring met Esentiële Oliën is een korte uitleg op zijn plaats.

Voordat je Essentiële Olie kunt gebruiken, dient deze verdund te worden.
Je hebt namelijk een flink aantal kilo’s plantmateriaal nodig om 1 liter pure Essentiële Olie te verkrijgen uit het destillatieproces waarmee Essentiële Olie wordt geproduceerd. De olie is daarom zeer geconcentreerd en dat geldt dus ook voor de bestanddelen die in dat eindproduct zitten.
Een druppel Essentiële Olie bevat dan ook meer werkzame stoffen dan je normaliter nodig hebt.

ALTIJD VERDUNNEN

In verreweg de meeste gevallen gebruik je daarom een eenprocentsverdunning. Dat betekent: op 100 ml. basisproduct (olie, crème, lotion) gebruik je tussen de 15 en 20 druppels Essentiële Olie. Deze verdunning is heel geschikt om een product van te maken dat voor dagelijks gebruik geschikt is. Voor kinderen gebruik je daar weer de helft van. Wanneer je echter een probleem wilt oplossen zoals verkoudheid, spierpijn, menstruatiepijn, etc., kun je alsnog uitwijken naar een vijfprocentsverdunning. Een therapeut zal wellicht nog eens een tienprocentsverdunning gebruiken.
Maar over het algemeen gebruik je direct op het lichaam per dag maximaal 20 druppels – verdunde, dus geen pure! – Essentiële Olie.

Het pure gebruik van Essentiële Oliën is over het algemeen dus sterk af te raden. Doe maar eens een paar druppels pure sinaasappelolie of citroenolie in een plastic bekertje en kijk wat er dan gebeurt. Nadat je die proef gedaan hebt, zul je je ook realiseren dat je je flesjes Essentiële Olie buiten het bereik van kinderen moet houden.
Gebruik Essentiële Olie dus met zorg en met je verstand!

Dat is ook belangrijk als je olie gebruikt die in direct contact komt met je lichaam, bijvoorbeeld in bad.
Het is natuurlijk heerlijk om Essentiële Oliën in bad te gebruiken. Druppel daarvoor echter nooit de pure onverdunde olie in het badwater. Zou je dat wel doen, dan spring je direct het bad uit. Je loopt dan namelijk een grote kans op brandplekken op je lichaam.
Zorg er daarom ALTIJD voor, dat je de Essentiële Olie eerst vermengt met eenvoudige middelen zoals zout, suiker of een melkproduct.

Om het goed te mengen met water is dat zelfs onvermijdelijk: olie drijft immers op water en mengt dus niet zonder hulpmiddel.

HET KLEINE HOEKJE

Nu zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. Wanneer je per ongeluk met je vingers aan een olie hebt gezeten en met die vingers bijvoorbeeld in je ogen hebt gewreven, spoel deze dan NIET MET WATER uit, maar pak een VETTE HUISHOUDOLIE zoals sla-olie of een VET MELKPRODUCT om de Essentiële Olie te verdunnen en uit te spoelen, zodat het niet in je huid brandt. Raadpleeg in voorkomende gevallen altijd een arts.
Neem deze waarschuwing ter harte, maar laat ze je er niet van weerhouden om te genieten van het prachtige en natuurlijke product dat Essentiële Olie is!

RECEPTEN VOOR THUISGEBRUIK

De onderstaande recepten zijn vrij eenvoudig thuis te maken. Het zijn voorbeelden van mengsels en toepassingen die ik in mijn praktijk bijna dagelijks tegenkom. Je kunt met Essentiële Oliën heel creatief zijn (kijk naar mij!), dus experimenteer vooral om een mengsel te krijgen dat goed bij jou past en je in verschillende omstandigheden tot steun kan zijn.

1. Aromalamp


Benodigdheden:
 1. een aromalamp (aromalampen kun je bij mij bestellen. Via internet zijn ook aromalampen te vinden, maar let daarbij wel op de gote verschillen in prijs en kwaliteit!)
 2. een kaarsje
Olie-suggesties:
 • Lavendel (voor een rustige en huiselijke sfeer)
 • Rozemarijn en Bergamot (een verfrissende combinatie voor aan het begin van de werkdag)

Veel mensen vinden het fijn om een aromalamp in de kamer te hebben. Ik heb er zelf ook een, gewoon om een lekkere geur in de kamer te verspreiden en soms om een specifieke sfeer te helpen bevorderen. In een kleine kamer kun je 2 à 3 druppels Essentiële Olie in de aromalamp doen. Daarmee heb je een aantal uur een heerlijk geurende ruimte.

Probeer op je gemak een aantal oliën uit op verschillende tijdstippen en in verschillende omstandigheden om te ervaren welke oliën je het prettigst vindt.

TIP: wil je een olie op je lichaam gebruiken, probeer deze dan eerst uit in je aromalamp. Zo weet je al snel of de geur je bevalt of niet. Het is immers onaangenaam om rond te lopen met een geur op je lichaam die je zelf niet zo prettig vindt!
Lees voor gebruik altijd eerst de handleiding van de aromalamp!

2. Kalmerend mengsel


Benodigdheden:
 1. een ‘inhaler’ (Inhalers kun je bij mij bestellen. Ik kan je dan meteen persoonlijk advies geven. Via internet zijn ook inhalers te vinden, maar let daarbij wel op de gote verschillen in kwaliteit!)
 2. een pincet
 3. 15 druppels Essentiële Olie
Olie-suggesties:
 • Lavendel, Marjolein en Kamille

De pit die je in de inhaler doet, is een samengeperste wattenstaaf. Die pit haal je eerst uit de inhaler en doe je in een bakje. Dan druppel je op de pit de 15 druppels van de Essentiële Oliën. Indien je mijn drie olie-suggesties opvolgt, raad ik aan per olie 5 druppels te gebruiken.
Met een pincet kun je de pit vervolgens oppakken en terug in de inhaler stoppen. Schroef de dop nu op de inhaler en klaar ben je.

De voorgestelde combinatie van Lavendel, Marjolein en Kamille zorgt voor een mengsel dat ontspannend werkt op de geest en op het lichaam. Je kunt er ook wat slaperig door worden, dus houd dat wel in de gaten.

In plaats van de voorgestelde Essentiële Oliën kun je natuurlijk ook je eigen keuze maken. Je kiest in dat geval uit je assortiment van Essentiële Oliën drie oliën die je lekker vindt. Gebruik ook nu nooit meer dan 15 druppels in totaal!

Wil je slechts één Essentiële Olie gebruiken, dan gebruik je daarvan dus ook maximaal 15 druppels.


Je kunt de inhaler gebruiken op momenten dat je ontspanning nodig hebt. De voorgestelde combinatie kun je bijvoorbeeld gebruiken als je zenuwachtig bent voor een examen. Aangezien je van deze combinatie slaperig kunt worden, doe je er goed aan deze eerst thuis uit te proberen. De combinatie is natuurlijk minder geschikt om te gebruiken voor of tijdens het autorijden of het werken met machines, hetgeen dan ook wordt afgeraden!

3. Verfrissende olie


Benodigdheden:
 1. halve theelepel keukenzout of zeezout
 2. bronwater (plat)
 3. een verstuiver van ca. 30 ml. (Verstuivers kun je ook bij mij bestellen)
 4. 5 druppels Essentiële Olie
Olie-suggestie:
 • Pepermunt

In de verstuiver doe je eerst de halve theelepel zout. Daarbovenop druppel je 5 druppels Essentiële Olie, bijvoorbeeld pepermunt. De rest vul je aan met bronwater totdat de verstuiver vol zit.
Nu even schudden, en je hebt een heerlijk verfrissend mengsel dat je overal mee naar toe kunt nemen.
Je kunt de verstuiver gebruiken om de ruimte om je heen te verfrissen, bijvoorbeeld in een hotelkamer of in een vliegtuig.

4. Gezichtscrème


Benodigdheden:
 1. vaste cocosolie, cacaoboter en Jojoba-olie (als basisproduct voor de crème). In plaats van Jojoba-olie kun je ook Aloë Vera-gel gebruiken.
 2. gebruik 1 tot maximaal drie druppels Essentiële Olie per 30 ml. crème
 3. klein pannetje met water
 4. maatbekertje of bakje
Olie-suggesties:
 • Sandelhout
 • Ylang-Ylang
 • Mandarijn
 • Frangipani

Voor een gezichtscrème gebruik je een wat duurdere olie, zoals Sandelhout. Deze heeft een vochtbalancerende werking. Ylang-Ylang is een heerlijk geurende olie die ook de flexibiliteit van de gezichtshuid bevordert. Mandarijn ruikt lekker fris en heeft het voordeel dat het keratine oplost, waardoor je gezichtshuid wat zachter gaat aanvoelen. Frangipani is een heerlijk subtiele geur die een glimlach op je gezicht tovert. De geur van Frangipani doet je denken aan de geur van tropische bloemen.

Eerst maken we de basiscrème. Voor 120 ml. basiscrème ga je als volgt te werk:

Neem het kleine pannetje, vul het met water en breng het eerst aan de kook. Zet het vuur dan op de laagste stand.
Doe dan in het hete water een bakje of bekertje. In het bekertje doe je 30 gram cacaoboter. Dat laat je smelten tot het mengsel geheel vloeibaar is. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je 40 gram vaste cocosolie toe.
Onder constant roeren van dit mengsel, voeg je 50 ml. Jojoba-olie toe. Zorg ervoor dat dit goed wordt vermengd met het mengsel van cacaoboter en cocosolie, totdat het een zacht geheel vormt. Haal het geheel nu van het vuur. Blijf constant roeren, totdat het geheel is afgekoeld.

Dit vormt nu je basiscrème.

Als alternatief kun je ook basiscrème kopen. Deze is over het algemeen verkrijgbaar in een natuurwinkel of bij een aromatherapeut.

Aan de basiscrème voeg je vervolgens de Essentiële Olie toe. Je kunt de olie vermengen met de basiscrème door deze goed te roeren totdat een egaal mengsel ontstaat. Gebruik hiervoor géén metalen lepel. Metaal kan namelijk zorgen voor oxidatie, waardoor het mengsel al binnen een aantal dagen zou kunnen gaan schimmelen.

Voor een crème is het handig om alvast een grotere hoeveelheid te maken, zodat je een voorraadje hebt. Pas hier de hoeveelheid te gebruiken druppels Essentiële Olie op aan: dus maak je een hoeveelheid crème van 120 ml., gebruik dan 4 tot maximaal 12 druppels Essentiële Olie.


Giet de creme nu over in kleinere potjes, sluit ze af met een schroefdop en bewaar ze bij voorkeur in de koelkast.

Je kunt de genoemde oliën individueel gebruiken, maar je kunt ze natuurlijk ook mengen in de crème, afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt en wat je lekker vindt ruiken. Zelfgemaakte crème is beperkt houdbaar en bewaar je het beste gewoon in de koelkast. De Jojoba-olie of de Aloë Vera-gel zorgen ervoor dat de crème iets langer houdbaar wordt.


Afbeeldingen gebruikt met toestemming van Liz Fulcher, Aromatic Wisdom Institute – aromaticwisdominstitute.com

Een reactie op “Gratis: Vier Recepten met Essentiële Oliën voor Thuisgebruik

 1. Hallo sla ik een olie mengsel wil maken?
  Hoe ligt de verhouding dan?
  Bv aloë Vera basis olie en essentiële olie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *