Bach bloesem liet me praten

Datum:
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op LinkedIn Pulse.
Bach bloesem wordt gebruikt om een eigenschap in jezelf, die je wilt proberen te veranderen, ook daadwerkelijk om te vormen. Bach bloesem biedt je daarbij de hulp die nodig is.
Afbeelding van Centaury of 'Duizendblad'
Centaury of ‘Duizendblad’
Bach bloesem is een homeopathische oplossing van delen van bloemen, planten of bomen, vermengd met bronwater. De kracht (potentie) van homeopathische middelen is afhankelijk van de gebruikte zogenaamde potentiëringsmethode (een schudmethode). Deze methoden worden uitgedrukt in de verdunning (met een letter) en in het aantal herhalingen van de verdunning (met een cijfer). Tussen iedere herhaling vindt er een potentiëringsslag plaats (bron: Wikipedia).

Methode

In een bak wordt aan deze oplossingen bronwater toegevoegd dat afkomstig is uit speciale – gecontroleerde – plaatsen die heel zuiver zijn (dat wil zeggen: niet bezoedeld door luchtvervuiling of grondvervuiling) en op speciale tijden (die te maken hebben met de bloei van de plant). Vervolgens worden de plantendelen of bloemendelen uit het bronwater gefilterd. Zodra de remedie compleet is, wordt deze in flesjes gedaan. Pas op dat moment wordt een kleine hoeveelheid alcohol toegevoegd voor de houdbaarheid.

Afbeelding: de plantendelen of bloemendelen worden uit het bronwater gefilterd
de plantendelen of bloemendelen worden uit het bronwater gefilterd

Voor Bach-bloesemremedies die samengesteld worden uit delen van bomen wordt voor een gedeelte de kookmethode gebruikt. Ook dan wordt weer alleen het kookvocht gebruikt. Natuurlijk wordt ook daar op het laatste moment alcohol aan toegevoegd voor de houdbaarheid.

Hoe heb ik het ontdekt?

Ik zeg altijd: “Door de Bach-bloesemtherapie ben ik gaan praten“. Maar eigenlijk bedoel ik daar mee: door Bach-bloesemtherapie heb ik de kracht gevonden om te praten over dat waar ik interesse voor heb en graag over wil praten. Ik zal het je uitleggen: Vroeger was ik een enorme boekenwurm: ik las alles wat vast en los zat en dan met name over oliën en over wat wij tegenwoordig alternatieve geneeswijzen noemen. Er waren enorm veel onderwerpen die ik interessant vond en waar ik ook veel over wilde weten. Behalve kennis tot mij nemen, was ik daarom ook bezig met onderzoek, uitpluizen hoe en waarom iets werkte enzovoort. Maar: als iemand me dan vroeg hoe iets in elkaar zat, klapte ik dicht. Natuurlijk wist ik het antwoord wel, maar ik werd rood, ik begon te stotteren en kon geen woord meer uitbrengen. En dus dachten ze dat ik het niet wist.

Kosmos

Toen ik met de essentiële oliën bezig was en daar zoveel mogelijk van wilde leren, stuitte ik op een betaalbare cursus in Amsterdam, die ging over bloemen, planten en het werken daarmee. Ik had natuurlijk meteen associaties met essentiële oliën en besloot de cursus te volgen. De cursus werd gegeven op een erg fijne plek, met voor mij een wereld aan mogelijkheden, die nu helaas al jaren niet meer bestaat, de Kosmos in Amsterdam. Je begrijpt dat ik best teleurgesteld was toen ik merkte dat de cursus geheel tegen mijn verwachting in, niet ging over essentiële oliën. Maar goed, aangezien ik er al voor had betaald, ben ik toch de cursus gaan volgen. Wat bleek: het onderwerp van de cursus was Bach-bloesemtherapie, voor mij destijds totaal onbekend. Ik leerde er veel en werd gaandeweg enthousiast, ook al omdat Bach-bloesemremedies een pracht van een aanvulling bleken te zijn op de door mij zo geliefde essentiële oliën. En hierdoor begon ik ook te begrijpen dat essentiële oliën misschien ook wel dezelfde geestelijke werking hadden. Tijdens de cursus werd onder meer uitgelegd dat dr. Bach in Engeland via paranormale weg doorkreeg welke planten nodig waren om sommige mensen te helpen om over een bepaalde blokkade heen te komen. Zijn ontdekking liep bijna synchroon met de ontdekkingen van dr. Hahnemann in Duitsland, de grote man van de homeopathie. De remedies van dr. Bach zijn er voor bedoeld dat iedere leek deze middelen zonder gevaarlijke bijwerkingen kan gebruiken. Inmiddels worden ze ook toegepast op dieren, kleine kinderen en zelfs op planten, die er erg mee gebaat kunnen zijn. Dat is het overigens ook meteen het grote verschil tussen de officiële homeopathie en de homeopathie van dr. Bach: die laatste kan door iedere leek gebruikt worden. Wanneer je je er verder in verdiept, merk je de subtiele verschillen die ontstaan door het gebruik ervan.

Hoe kan Bach-bloesemtherapie helpen?

Ik geef je een voorbeeld: wanneer je een hele tijd van jezelf merkt dat je geen ‘nee’ kunt zeggen, wanneer je iets gevraagd wordt, zal ik je de Centaury aanbevelen. Bij wat langere inname daarvan zul je namelijk merken dat je je gaat realiseren dat je op bepaalde vragen nee had kunnen zeggen. Daarna komt het punt dat je zelf uiteindelijk ook écht nee kunt zeggen en dat ook daadwerkelijk gaat doen. Zelf heb ik enorm veel profijt van de White Chestnut. Centaury De Nederlandse naam van Centaury is ‘duizendblad’. Het is een prachtige bloem die de meeste mensen wel kennen: hij is parapluvormig, met aan alle spruitjes een klein bloemetje. Een afbeelding van het duizendblad vind je bovenaan dit artikel. White Chestnut
Afbeelding van White Chestnut, of paardenkastanje
White Chestnut, of paardenkastanje
De White Chestnut wordt in het Nederlands paardenkastanje genoemd. De werking ervan is dat je niet verdwijnt in het alsmaar doormalen van gedachten. Je krijgt focus. White Chestnut helpt enorm bij mensen die nachtenlang liggen te piekeren.

Bijzonder

Iedere keer weer merk ik dat Bach bloesem een toevoeging geeft aan de totale behandeling die ik mensen aanbied. Wanneer ik het de mensen zelf uit laat zoeken, vertel ik wat voor eigenschappen daar aan vast zitten en iedereen herkent daar altijd zijn of haar eigen gedrag in, al wordt het niet altijd meteen toegegeven. Dat uitzoeken is een verhaal apart, want mensen zoeken daadwerkelijk zelf uit welke Bach bloesem zij op dat moment nodig hebben. Ik laat ze dat doen aan de hand van kaarten, waar de Bach bloesems op afgebeeld staan. Ik spreid die kaarten uit op tafel en laat dat zien. Daar zoekt iemand dan een aantal kaarten uit. Van de Bach bloesems die afgebeeld staan op de uitgezochte kaarten ga ik de werking uitleggen en de karaktertrekken die daar bij horen. Je moet je wel realiseren dat dit altijd een momentopname is van hoe iemand op dat moment in elkaar zit en wat hij of zij op dat moment meemaakt in zijn of haar leven. Indien iemand dat wil, stel ik een remedie samen die ze zo kunnen gebruiken gedurende ongeveer 4 weken. Daarna kunnen we weer een nieuwe afspraak maken om of te herhalen of te veranderen. Zo’n remedie bestaat uit een klein aantal van de druppels van de Bach bloesem die uitgezocht zijn. Die verdun ik dan weer in een water-alcohol oplossing. Ook kan iemand de onverdunde Bach bloesem meenemen en die zelf ofwel puur ofwel verdund gebruiken.

Hoe gebruik je een Bach-bloesemremedie?

Zowel van de verdunning als uit het flesje, gebruik je een aantal keer per dag een paar druppels. Je kunt die druppels direct in je mond op je tong druppelen door middel van een pipetje. Je kunt de druppels ook oplossen in een glas water en dat (meteen) opdrinken. Zelf gebruik ik de Bach bloesem al 36 jaar voor allerlei zaken. Ik kom iedere keer weer kleine facetten in mijn gedrag tegen die ik wil veranderen. De Bach bloesem helpt mij hier enorm bij. Natuurlijk kan het voorkomen dat je een remedie moet herhalen. De menselijke geest is immers erg inventief en kan steeds weer redenen verzinnen om in herhaling te vallen. Chestnut Bud kan je helpen om dit ‘risico’ te verminderen.

Workshops

Ik ben Bach-therapeut ‘avant la lettre’. Ik geef workshops over Bach-bloesemremedies, zodat men deze zelf kan toepassen en leren herkennen wat de verschillende Bach bloesems voor hen kunnen doen.

Behandelingen

Over het algemeen zijn Bach-bloesemremedies ook onderdeel van mijn behandelingen, als aanvulling op een behandeling met essentiële oliën en/of halfedelstenen.

2 reacties op “Bach bloesem liet me praten

 1. Er is een kleine aanvulling op jouw artikel en dat is: Bachtherapie is beslist geen homeopatisch middel. Het wordt een energetisch middel of een complimentair middel genoemd omdat het via de energie banen werkt en aanvullend is . Grote verschil met homeopathie is dat deze met potenties/verdunningen werken van hetgene wat bestreden moet worden. Het lichaam gaat dan zijn zelfgenezende vermogens aanspreken om deze kwaal te bestrijden.

  Bij een energetisch middel wordt via de emotie die uit balans is het lichaam aangesproken.

 2. Marjanka, Dank je voor je reactie over de Bachtherapie.
  Ik snap helemaal wat je bedoelt, en snap dat sinds een flink aantal jaren de Bach Bloesems niet meer Homeopatisch genoemd mogen worden wegens wet en regelgeving. Wel mag er verteld worden dat Dr. Bach een Homeopatisch huisarts was in Engeland, die in dezelfde tijd als Dr. Hannemann in Duitsland de geestelijke werking ontdekte van de bloemen, planten en bomen. Ook werd de bereidingswijze daar volledig uitgewerkt.
  Maar in 1983, tijdens mijn 3 jarige praktijkopleiding bij Kosmos in Amsterdam, over de Bach Bloesem Remedies werd wat gemakkelijker omgegaan met het benoemen van plantenmiddelen. wel werd met het gebruik zeer spiritueel gewerkt.

  Vanaf die tijd ben ik heel enthousiast over de werking en eenvoud in gebruik van de Bach Bloesem Remedies.
  Neem mij niet kwalijk maar wanneer ik in mijn enthousiasme van het verhaal dit zodanig benoemde is het niet omdat ik de Homeopathie minder inschat dan de waarde.
  Ik heb ook dat zeer intens mogen ervaren. Snap dus heel goed dat dit een andere bereidingswijze heeft.

  Alle plantenmedicijnen hebben hun eigen specifieke werking en dat maakt ze zo mooi en uniek tegelijkertijd.
  Ik ben hier zeker nog niet in uitgeleerd en er komt iedere dag weer een stukje bij.
  Nogmaals bedankt voor je interesse.

  Paula de Bruin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *