Hoe een scepticus Bach Bloesem omarmde

Datum:
Na mijn vorige artikel over Bach Bloesem heb ik bij Impact Hub Rotterdam een presentatie gegeven van 10 minuten over Bach Bloesem Remedies. Een vraag die mij vaak gesteld wordt na lezingen, presentaties of tijdens workshops is: “Hoe kan Bach Bloesem mij nu helpen?”. Een algemeen antwoord daarop geven is moeilijk. Daarom vertel ik je hieronder het verhaal van een goede vriend van mij en hoe Bach Bloesem hem geholpen heeft om makkelijker ‘nee’ te zeggen, zekerder te worden van zichzelf en beter om te gaan met stress. Hij heeft toestemming gegeven om dit artikel te plaatsen, maar om zijn privacy te bewaren, gebruik ik de gefingeerde naam Cor.
Afbeelding van een aantal Bach Bloesem Remedies
Een aantal Bach Bloesem Remedies

Het verhaal van Cor

Jaren geleden ontmoette ik Cor bij een workshop. Zijn hoofd zat duidelijk overvol. Ik zag meteen dat hij bovendien dermate oververmoeid was, dat hij vermoedelijk niet goed kon slapen. Na de workshop heb ik met hem gesproken en in dat gesprek bevestigde hij mijn vermoedens. Ik heb hem toen meteen het gebruik van stenen geadviseerd om wat van de stress en spanning kwijt te raken en beter te kunnen slapen. Maar ook heb ik hem gewezen op de positieve werking van Bach Bloesem. Eigenlijk vond Cor dat hij nergens hulp mee nodig had. Hij accepteerde mijn advies vriendelijk, maar was tegelijk ook enorm sceptisch. In de veelvuldige gesprekken na onze kennismaking wees ik hem op een aantal dingen die ik herkende in zijn doen en laten. De scepticus in hem wees die dingen toe aan ‘gewoon spanning’. Maar spanning die te lang voortduurt is helemaal niet gewoon en kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Ik vroeg hem dan ook of dat was wat hij wilde. En al vond hij het wat ver gezocht, hij begreep wel dat dat natuurlijk niet de bedoeling was.

Advies

Wat merkte ik nou aan Cor? In mijn gesprekken met mensen let ik altijd op een aantal zaken. Specifiek bij Cor viel het me meteen op dat hij bijna geen nee kon zeggen als iemand zijn gratis hulp inriep. Voor een ZZP’er is dat geen handige eigenschap. Ook merkte ik dat bijna alles in zijn hoofd bleef doormalen. Hij had geen rust in zijn hoofd en dat had weer invloed op zijn werk-slaap-ritme. Om beter nee te kunnen zeggen, heb ik hem geadviseerd de Centaury te gebruiken, die daar uitstekend bij helpt. En vanwege het volle hoofd heb ik dat gecombineerd met de White Chestnut; die werkt goed tegen almaar doormalende gedachten.
Met Centaury kun je beter nee zeggen
Met Centaury kun je beter nee zeggen

Scepsis

Ik zei het al: Cor is een scepticus, een rasechte scepticus. Nu kom ik die in mijn vakgebied wel vaker tegen. En wat dan het beste werkt is om dingen te benoemen die ik zie gebeuren in de lichaamstaal, waardoor mensen vanzelf zaken gaan herkennen. Bij Cor waren dat onder meer: ontzettend krakende nekwervels (volgens Cor toe te wijzen aan last van zijn rug), het altijd wrijven over de neusbrug (wat duidt op spanning op de ogen) en woede-uitbarstingen om niets. Een paar weken na mijn advies vroeg ik Cor of de Bach Bloesem Remedies geholpen hadden. Het verbaasde mij niet dat het antwoord positief was, ondanks zijn scepsis. Hij had zelfs twee van zijn vrijwilligerstaken opgezegd! Daarna hebben we nog een aantal andere Bach Bloesems gebruikt, waaronder Cerato voor het meer volgen van de eigen intuïtie. Inmiddels doet Cor het wat rustiger aan, neemt hij alleen nog maar betaald werk aan en is de spanning in zijn nek ten gevolge van de drukte in zijn hoofd een stuk verminderd.

Het kiezen van de juiste Bach Bloesem

Van bepaalde Bach Bloesems weet ik gewoon dat ik die altijd kan gebruiken bij specifieke klachten of symptomen. Maar voor de specifiekere zaken gebruik ik altijd een pendel. Pendelen is een handig en praktisch hulpmiddel bij het nemen van allerlei dagelijkse beslissingen en dat pas ik dan ook regelmatig toe. Zodra mensen echt geïnteresseerd raken in de Bach Bloesem en hoe zij die kunnen gebruiken ten bate van hun eigen gezondheid, leg ik alle kaarten met afbeeldingen van de Bach Bloesems op een tafel. Uit die kaarten laat ik ze dan helemaal zelf, zonder enige voorkennis, een aantal kaarten kiezen. Daarna leg ik uit op welke karaktereigenschappen de door henzelf gekozen Bach Bloesems inwerken. Het mooie is dat elke keer weer die kaarten worden gekozen die mensen ook daadwerkelijk verder kunnen helpen. Vervolgens bepalen we onderling welke van de gekozen Bach Bloesems de belangrijkste zijn om het toe te passen en dus ook welke van de klachten het belangrijkste zijn om het eerst aan te pakken. In eerste instantie werkt de Bach Bloesem op het geestelijk vlak. Daarna gaat de werking ervan snel over naar het verlichten van de lichamelijke klachten, waardoor spierspanningen en dergelijke sneller verdwijnen.
Altijd maar aan het denken? Gebruik White Chestnut...
Altijd maar aan het denken? Gebruik White Chestnut… (afbeelding van Le Penseur van Rodin)
Ook bij Cor heb ik deze methode toegepast. De Bach Bloesems die Cor uiteindelijk zelf gekozen heeft waren onder meer Cerato (je eigen intuïtie volgen), Centaury (nee kunnen zeggen) en Rock Roos (tegen panieksituaties).

Uitwerking en gevolg

Een van de dingen waar Cor problemen mee had was de confrontatie met zijn moeder. De moeder van Cor overheerste hem als kind al. En in de confrontatie met haar in vergelijkbare situaties als vroeger had hij de angst om woede-uitbarstingen te krijgen. Achteraf hoorde ik dat hij na het innemen van de Bach Bloesem heel goed in staat was gebleken haar rustig en zonder woede te antwoorden. Bovendien bleef hij daar ook inwendig kalm bij. De oververmoeidheid waar hij last van had, merkt hij nu alleen nog maar wanneer hij bewust te veel doet. De winst is dat hij dan wel een à twee dagen inplant om weer tot rust te komen. Hij is nu dan ook regelmatig bewust bezig om de Remedies in te nemen als het te ver gaat.

Nazorg

Het is natuurlijk nooit goed om dingen te forceren; de toegepaste Remedies moeten namelijk eerst goed inwerken, alvorens je verder kunt met andere Bach Bloesems. Maar het is wel belangrijk om te blijven werken aan jezelf en om de juiste combinaties van Bach Bloesems toe te passen. Ik heb Cor dan ook aangeboden om, wanneer hij daar aan toe is, nog wat karaktertrekken die hem in de weg zitten, aan te passen met behulp van de Bach Bloesem Remedies.

Waarmee kan Bach Bloesem verder nog helpen?

Bach Bloesem kun je heel goed gebruiken bij kleine kinderen, wanneer zij last hebben van angsten en nachtmerries. Ook in het geval van scheidingen is Bach Bloesem bij kinderen goed toe te passen; scheidingen veroorzaken vaak verlatingsangst bij kinderen en Bach Bloesems kunnen die verminderen en uiteindelijk vaak zelfs helemaal wegnemen. Kinderen worden dan weer vrolijk. Ook kinderen die moeite hebben met eten of overactief zijn, hebben baat bij Bach Bloesem. Zelfs bij dieren kun je Bach Bloesem toepassen. Zo heb ik ooit paarden geholpen door Bach Bloesems voor te schrijven. Een van die paarden had ooit een doodservaringsangst gehad door verstrikt te raken in zijn tuig. Na een flink aantal behandelingen met Rock Roos had hij er geen probleem meer mee om weer een tuig aan te krijgen. Ook heb ik ooit iemand geholpen met een zeer overheersende, bazige kat. Hij terroriseerde zijn baasjes zodanig dat zij hem eigenlijk naar het asiel wilden brengen. Voor die kat heb ik de Vine gebruikt. Vine haalt de grote autoritaire drang om te overheersen weg. Wat ik zelf een heerlijke Bach Bloesem vind voor allerlei herkenbare en benoembare angsten – zoals angst voor de tandarts – is de Mimulus. Mimulus laat je zelf bijvoorbeeld toegeven dat je bang bent, ook tegen de tandarts, zodat die daar rekening mee kan houden. Na een heel moeilijk verlies van dierbaren is het geweldig om de Star of Bethlehem te gebruiken. Die zorgt ervoor dat je weer in jezelf terugkomt, waardoor het verlies makkelijker is te verwerken.
Scleranthus werkt heel goed tegen wagenziekte
Scleranthus werkt heel goed tegen wagenziekte
Een perfecte Bach Bloesem tegen bewegingsziekte – zoals wagenziekte of vliegziekte – is Scleranthus. Sclerantus zorgt er voor dat je evenwichtsorganen in balans blijven. Het mooie is dat Scleranthus ook mensen helpt die het moeilijk vinden om keuzes te maken.

Meer weten en zelf proberen

In de Impact Hub Rotterdam vinden binnenkort de Magic Impact Days plaats, op 4, 5 en 6 juni. Ik geef tijdens die magische dagen een lezing over de Bach Bloesem Remedies. Aansluitend bied ik de gelegenheid voor een persoonlijk consult, waarin je advies kunt krijgen over de toepssing van Bach Bloesem op jouw persoonlijke situatie. Hoewel ik doorgaans 25 Euro (inclusief BTW) reken voor een consult inclusief een samengestelde Remedie, hanteer ik op deze dagen de speciale prijs van 10 Euro voor de speciaal voor jou samengestelde remedie en is het consult gratis. Geïnteresseerd? Geef je dan nu op via e-mail (paula.arcada@gmail.com) of telefonisch via 06-20538691. Wil je je er nog meer in verdiepen, dan verwijs ik je naar de workshops die ik geef over Bach Bloesem, waarin ik je onder meer uitleg hoe je met Bach Bloesem te werk kunt gaan en waar je op moet letten. In de uitgebreidere Bach Workshop leg ik je uit hoe je kunt werken met de Remedies en hoe je ze uit kunt testen voor jezelf en anderen. Ook leer je welke samenstellingen op dat moment het meest ‘passend’ zijn. De verdiepingsworkshops zijn een vervolg op de Bach Workshop van 1 dag. Daarin gaan we heel praktijkgericht om met het gebruik van de Bach Remedies en leer je hoe je ook zelf in je eigen omgeving met Bach Bloesem aan de slag kunt Voor een overzicht van de mogelijkheden, data en prijzen verwijs ik je naar het Workshop Overzicht op de website.

Help jezelf of een ander en doe je voordeel met Bach Bloesem Remedies!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *